Zbiorniki wykonane ze stali nierdzewnej przeznaczone są do przemysłu chemicznego, spożywczego, winiarskiego czy też piwowarskiego. Wybór stali nierdzewnej do produkcji zbiorników jest uwarunkowany jej absolutną niezawodnością i brakiem jakiegokolwiek wpływu na materie z którymi ma styczność.
Główne zalety:
- mobilność
- brak konieczności konserwacji
- długoletnia trwałość
- całkowita neutralność ścian zbiornika do przechowywanego produktu
- łatwość czyszczenia i mycia, co daje możliwość zmiany rodzaju przechowywanego produktu
- minimalna utrata wartości – odsprzedaż używanych zbiorników
- łatwa sterylizacja cystern parą lub odpowiednimi środkami chemicznymi
- doskonałe odizolowanie produktu od środowiska zewnętrznego
- odporność na wpływ światła zewnętrznego
- możliwość termicznego podgrzewania, suszenia produktu za pomocą serpentyn lub nadmuchu
Specjalne leje na wózkach i małe silosy ze ślimakiem są przeznaczone do lekkich materiałów plastycznych i płatków folii.